Komorná atmosféra, príjemný interiér, usmievavá obsluha a predovšetkým žblnkot kvalitného vína – aj tak by sa dala v skratke opísať vinotéka KORK, ktorá od augusta minulého roka sídli na Námestí Iglovia. Vyštudovanému ekonómovi Martinovi tento koncept v Novejši chýbal, a preto sa rozhodol po šiestich rokoch bratislavského života vrátiť do rodného mesta, kde teraz Spišiakov účí piť kvalitné slovenské víno.

Práve vína zo slovenskej produkcie tvoria podľa jeho slov až 99 percent ponuky. Modra, Svätý Jur či Dvory nad Žitavou sú len ukážkou miest, odkiaľ víno majiteľ sympatickej vinotéky odoberá. Ponuka je naozaj široká, vybrať si môžete z viac ako ôsmych desiatok rôznych vín. A aké pijú Spišiaci najviac? „Veľa ľudí si pýta sladšie vína, ale je to individuálne. Viac sa určite pije biele víno,“ hovorí Martin Sopkovič. Ak si neviete z vínnej karty vybrať rovnako ako my, nechajte si poradiť, neobanujete.
To, že Novovešťania sú viac pivári ako vinári potvrdzuje nielen (ne)pomer pivární a vinárni v našom meste, ale najmä fakt, že sa v našom regióne hrozno pre klimatické podmienky nepestuje. To neznamená, že si kvalitné víno nevieme vychutnať. „Napočudovanie je dosť veľa ľudí, ktorí si žiadajú kvalitné víno, nejdú iba za cenou. Keď si chce niekto vychutnať fakt dobré víno, tak si za neho aj zaplatí. Je to naozaj rozdiel,“ spokojne konštatuje Martin. Do budúcnosti nevylučuje zaradiť do ponuky ani viac zahraničných vín, ale ľudia si vraj pýtajú viac slovenské. S dodávateľmi nie je podľa jeho slov problém, dokonca ich niektorí aj sami oslovujú. Najviac je hrdý na to, že ponúka vína z vinárstva Martin Pomfy a Château Rúbaň, a to aj preto, že si vyrábajú víno z vlastného vypestovaného hrozna.

Víno je alchýmia a to vám potvrdí každý vinár. A kde sa zrodila vášeň k vínu vo vyštudovanom ekonómovi? „Tak to prišlo nejak spontánne. Chodil som na kurzy do vinárskeho inštitútu v Bratislave, kde som si robil celý balík šiestich kurzov. Robil som kurz na oblasť Francúzska, Pyrenejského polostrova, Slovenska…Ten ma samozrejme zaujal najviac,“ hovorí Martin. Jeho slová potvrdzujú nielen certifikáty visiace na stenách, ale predovšetkým nápis na jeho tričku „víno je láska“. Zároveň hovorí, že človek musí byť naozaj dobrý odborník na to, aby mal prehľad vo víne. A čo ho fascinuje najviac? „Na víne je zaujímavé práve množstvo odrôd a to, že každá je niečím špecifická, podľa toho v akých podmienkach to hrozno rastie.“
Nielen s jedlom, ale aj s vínom rastie chuť a nemusíte sa báť, hladní neostanete. V ponuke majú aj rôzne syrové, či syrovo-šunkové misy, ktoré sú skvelým doplnkom k posedeniu pri víne. Každú sobotu mávajú v KORKu špeciálnu akciu – za jednorazový päť eurový poplatok môžete ďobkať zo stolov plných syrových a mäsových špecialít celý večer. Nás obzvlášť potešil tatarák s hriankami, či syr s bylinkami, pestom aj vlašskými orechmi.

Ak by ste hľadali vhodný sofistikovaný program pre svojich priateľov či darček pre náročných, degustácia vín môže byť odpoveďou. Pri minimálnom počte šiestich ľudí si môžete v KORKu takúto degustáciu dohodnúť. Na výber sú biele, ružové či červené vína, ale kľudne vám ich na degustáciu aj namixujú. V cene je zahrnuté hneď aj občerstvenie. Ak vám vínko bude chutiť, môžete ho hneď v ten večer dopiť, alebo si zobrať fľašu domov.
Pri príležitostiach rôznych sviatkov sa v KORKu konajú aj špeciálne akcie – za sebou už majú halloweensku párty, ale aj valentínsku romantiku. V tejto začatej tradícii by radi pokračovali. „Bol by som rád, keby sme pokračovali v týchto akciách, čo máme teraz a postupom času by som chcel robiť riadené degustácie. Dúfam, že ľudia, aj keď nie sme v meste, tak si k nám nájdu cestu, napríklad cez tieto akcie,“ uzatvára Martin.

Návštevu KORK-u teda rozhodne odporúčame! Vinotéku nájdete na Námestí Iglovia 1 (areál bývalých kasární) a môžete ju navštíviť každý pracovný deň a v sobotu od 17 do 22.
Keď chcete mať prehľad o akciách a novinkách, KORK môžete sledovať na Instagrame alebo na Facebooku.