„Chceme našich hostí rozmaznávať,“ hovorí autorka konceptu Marcela Bdžochová.
Predstavte si pokojné a idylické ráno. Nechce sa vám vstať, na budíku svieti 10:00 a vy už tušíe, že raňajky si budete musieť nachystať sami, lebo ich už nikde nepodávajú. Alebo idete hladní poobede z pracovného stretnutia, na ďalší obed to už nie je, koláč s kávou nestačí, ale taká praženica a párky? Tie by bodli. Toto je presne koncept, ktorý po novom v Novejši prináša Passion, nové bistro, cukráreň a kaviareňv v jednom, na Zimnej 34. pravia Vám raňajky hoc aj večer, pripravia ľahký šalát, cestoviny, steak aj o siedmej ráno a skrátka, budú vás rozmaznávať počas celého dňa. V ponuke nájdete nápoje, jedlá a koláčiky pre ľudí s rôznymi intoleranciami.

Passion v preklade vášeň nemá vystihovať vášeň ako takú, je to označenie pre vášeň, chuť a pasiu k práci. „Do it with passion or not at all“ je slogan autorky konceptu. Pôvodne mala byť Passion len kamenná cukráreň cukrárenskej výrobne Mňamka Smižany, kde majiteľka dala základy novým trendom a úplne novému konceptu. Myšlienka vznikla na základe opakujúcich sa požiadaviek zákazníkov zakúpiť si koláče kedykoľvek bez včasného požiadania. Pandemické obdobie a obmedzenia však dali autorke projektu dostatočný časový priestor na komplexnú rekonštrukciu priestorov niekdajšej reštaurácie a rozšíreniu pôvodného plánu, kedy sa zámer cukrárne rozšíril o bistro.
Tento koncept bistier je v zahraničí dobre rozbehnutý, zatiaľ čo u nás je stále pomerne novinkou. Či chcete na chvíľu zmeniť pracovné prostredie alebo si len oddýchnuť, návšteva takého miesta je ideálna. K tomu máte záruku, že sa dobre najete v akomkoľvek čase. „Chcem naučiť ľudí, aby si dopriali. Chcem naučiť ľudí rozmaznávať sa,“ hovorí autorka projektu a novej koncepcie Marcela Bdžochová. A veru, na rozmaznávanie sa je v bistre Passion miesta viac než dosť. Svieži a moderný, no zároveň nenásilný interiér je vhodný ako na popoludňajšiu kávičku s priateľmi, tak aj na pracovný obed. Okrem jednoduchých dizajnových prvkov atmosféru dopĺňajú aj umelecké diela. Aktuálne sú to akty od výtvarníka Ladislava Majorošiho, ktoré slúžia nie len na dekoráciu, ale aj ako predajná výstava. Autori a výtvarné diela sa budú v priestoroch pravidelne obmieňať. Okrem doslovného pôžitku z jedla, kávy a dobrého koláča „nakŕmite“ aj svoje umelecké ja.
Autorka projektu však prezradila, že niekedy má pocit akoby sa okoloidúci báli vstúpiť dovnútra, práve preto, že interiér vyzerá honosnejšie. „A pritom žena nemusí byť draho oblečená, stačí to len dobre zladiť,“ dodáva s úsmevom. Rovnako to platí aj o celom podniku. V Passion sa snažia prinášať jednoduchú kombináciu kvalitných vecí, a za nás, sa im to určite darí.

Mali sme možnosť ochutnať hneď viaceré jedlá, od tých raňajkových, cez hlavné jedlo s polievkou až po sladký dezert s kávou. Od pondelka do piatka tu nájdete aj obedové menu, každý deň čerstvá polievka a výdatné jedlo, alebo si môžete vybrať zo stálej celodennej ponuky. Šošovicová polievka na úvod bola na nerozoznanie od tej poctivej, čo si navaríte v sobotu na obed. A čo nás najviac zaujalo?
Saška z Novejša tímu hodnotí ochutnávku takto: „Ak by som si mala vybrať môjho favorita, tak musím spomenúť hneď dvoch. Po prvé to bol rozhodne šalát. Už na pohľad vyzeral tak, ako šalát vyzerať má. Neboli to len natrhané zelené lístky s kúskami mäsa, ale komplexné a nutrične vyvážené jedlo. A keďže prvé jedia oči, tak farby a celkové usporiadanie na tanieri boli zvládnuté na ‚jedničku‘.“ Vybraný šalát neznie názov po podniku, teda Passion a my ho rozhodne odporúčame. Búra všetky mýty o tom, že šalát sa v reštaurácii nemá objednávať, lebo sa vlastne z neho ani poriadne nenajete a zaplatíte zaň celkom slušnú sumu.

„A to druhé, rozhodne odporúčam palacinky plnené tvarohom a poliate slaným karamelom. K tomu netreba podľa mňa nič dodávať. Ak by sme sa zamysleli, ako to asi chutí v nebi, bolo by to nejak takto.“ Na palacinkách sme sa zhodli všetky. V tom slanom karameli by sme sa najradšej vykúpali. A bonus? Je naozaj poctivý, v bistre si ho robia úplne sami a je to na ňom aj cítiť. Kto nie je až tak na sladké, tak ho určite potešia palacinky plnené dusenými jabĺčkami so škoricou. S ozajstnou šľahačkou na vrchu vôbec za tými predošlými nezaostávali, ale karamel je karamel. Nemožno nám opomenúť fracúzske toasty s javorovým sirupom a čerstvým ovocím, ktoré na nás urobili ozaj veľký dojem. Kúsky rozpadavájucej sa sladkej vianočky sa menili každým hryznutím na sladký obláčik a vy si len ticho prajete, aby to nikdy neskončilo.

V jedálnom lístku nájdete aj trochu tradičnejšie jedlá, ako bravčová panenka, steak z dobrej hovädziny alebo kuracie prsia obaľované v slaninke so zemiakovými hranolkami. Posledné zo spomenutých sme ochutnali tiež a veľmi nás potešila zeleninová obloha k jedlu, pečené cherry paradajky, hrachové lusky a špargľa. Na svoje si však prídu aj vegetariáni a do nie len v šalátovej sekcii. My sme načreli do tej cestovinovej a vybrali si tagiatelle s hríbovou omáčkou. Omáčka bola pekne krémová a porcia bola taká veľká, až sme to nezvládali dojesť. O nič zložitejší výber nebudú mať ani celiatici, pretože si viete vybrať bezlepkový variant cestovín.

Tí nebudú ukrátení ani pri výbere dezertov, ktorým len ťažko odoláte. Z vitríny plnej dobrôt počujete len tiché volanie a vy už viete, že si ten karamelový veterník dáte. Alebo tartaletku s karamelom či čokoládou a malinami, poprípade pistáciovú penu. Nech sa rozhodnete pre čokoľvek, sme si takmer istí, že neoľutujete. Nám všetky spomínané dezerty zmizli z tanierov za pár sekúnd a to hovorí asi samé za seba. Niektoré z koláčov sú vhodné aj pre vegánov a dokonca aj pre diabetikov. Všetky dezerty sú z vlastnej smižanskej cukrárne Mňamka. Sladký koláč skvelé doplní krémové kapučíno s bohatou penou.

Ponuka jedál v menu nie je finálna. Podľa slov autorky novej koncepcie bude obmieňaná sezónne a podľa požiadaviek zákazníkov. Tak ak vám niečo bude chutiť alebo aj naopak, neváhajte zanechať nielen v tomto bistre spätnú väzbu. Pre podniky je to nesmierne dôležité, aby sa mohli rozvíjať a posúvať ďalej.
Ak by ste si nejakú zo spomínaných dobrôt nestíhali vychutnať osobne v podniku, radi vám ju aj zabalia so sebou. Čo je pre nás veľké plus, je to do kompostovateľných obalov. Tiež vám pripravia celý box na vašu rodinnú oslavu. Mimochodom, aj tú si môžete usporiadať rovno v priestoroch bistra.
Sme veľmi radi, že do novoveskej rozvíjajúcej sa gastro scény pribudlo aj bistro Passion. Navštíviť ho môžete každý deň v týždni, od 7:00 do 19:00. Tak čo, pôjdete sa aj Vy trochu rozmaznať?