Máme to za sebou. Spišské trhy sa skončili a každý sa vrátil do reality. Väčšine z nás ostanú nejaké spomienky, príhody, zážitky…alebo ani to. Ja si budem z tohtoročných trhov pamätať hlavne to, že som vyskúšal niekoľko dobrôt, ktoré som predtým nikdy nejedol. Tu je zopár z nich.
Holandské poffertjes
Priznám sa, že som nevedel čo vlastne kupujem, ale vedel som, že to chcem ochutnať. Holandské poffertjes predával (asi) Holanďan, ktorý síce nevedel veľmi po Slovensky, ale bol veľmi milý. Vysvetlil mi, že sú to vlastne slovenské lievance, ale oveľa menšie a ako je aj na fotke vidno, musia byť posypané množstvom práškového cukru. Za cenu 2 € som ich dostal 12 ks.
Domáca štrúdľa
Nepoznám nikoho, kto by nejedol štrúdľu. Ale domáca je domáca. Táto domácu pripomínala hlavne bohatou náplňou a tenkým cestom. Škoda, že nebola čerstvejšia. V stánku mali hneď niekoľko druhou náplní. Mňa najviac zaujala tá s vanilkovo-nugátovým pudingom. Bola vynikajúca. Kúsok štrúdle stal 1 €.
Podplamenník
… alebo slovenská pizza 🙂 Ako som sa dozvedel, je to vlastne cesto na langoš, no namiesto smaženia sa pečie. Za cenu 2,50 € som si z niekoľkých druhov vybral slaninový podplamenník. Na fotke to nevidno, ale je to hrubšie cesto, takže ma to naozaj zasýtilo. Okrem chutného mäkkého cesta a slaniny bol posypaný syrom, pažítkou a navyše si ho môžete potrieť cesnakom, alebo kečupom.
Trdlo
Najdlhší rad ľudí predpovedal niečo fakt špeciálne. Plnený trdelník. Na výber bolo zo štyroch náplní. Zvolil som FOREST – „trdlo“ s lesným ovocím, šľahačkou, kúskami oreo a karamelovým topingom za 3,99 €. Sklamanie prišlo, keď som narazil na lesné ovocie, ktoré bolo ešte trocha zmrazené, ale pri tom vyťažení, ktoré mali pri tomto stánku sa to dá pochopiť. Obdivujem aj slečnu, ktorá v stánku pracovala a aj pri takom vyťažení jej nechýbal úsmev na tvári 🙂 Trdlo je dôkazom toho, že aj tradičné veci sa dajú poňať moderným spôsobom a zachovaním, ba vylepšením chutí. Trdlo môžete sledovať aj na ich facebooku.
Grilované špeciality
K Spišským trhom neodmysliteľne patrí vôňa grilu a dobrôt, ktoré na griloch pripravujú. Byť na trhoch a nedať si grilovanú špecialitu by bol hriech. Vybral som si „Cigánsku“ v žemli, čo je vlastne bravčová krkovička. Za cenu približne 4 € som dostal veľký kus mäsa v žemli a uhorkou. Mal som to problém zjesť (kvôli veľkosti, nie kvôli chuti).
Toto je môj výber jedál, ktoré som ochutnal na tohtoročných trhoch. Ak ti tu niečo chýba, čo si vyskúšal/-a ty, smelo napíš do komentárov pod článkov, alebo do komentárov na facebooku. Vidíme sa o rok!