Vždy túžil mať niečo vlastné. Po tom ako minulý rok prišiel o prácu, sa rozhodol splniť si svoj sen. Spolu s manželkou vytvorili miesto, kam sa ľudia radi vracajú – MARINGOTKU, little happy food and drink truck. Tá sa ihneď stala obľúbemným miestom, nielen pre milovníkov street food-u, teda jedenia na ulici.
Ako vznikol nápad založiť si Maringotku?
Nápad Maringotka sa zrodil zhruba v takom istom čase ako teraz minulý rok, keď prišla druhá vlna pandémie a ja som prišiel o prácu v gastronómii. Nakoľko ma práca v gastre veľmi baví a bavila, vnujem sa jej prakticky od strednej školy, a bol som si vedomý, že nebude jednoduché sa v tejto oblasti zamestnať, rozhodol som sa zariskovať a vybrať sa vlastnou cestou. Mať niečo „vlastné“ bolo mojim snom už dávno.
Najprv ste „zaparkovali“ v Matejovciach nad Hornádom počas zimnej sezóny. Prečo ste sa rozhodli začať práve pri Šikľavej skale?
Matejovce boli jasnou voľbou „proba ne streľba“. Odrazový mostík na skúšobnú lehotu zimnej turistickej sezóny. Nakoľko som hrdý občan Matejoviec a za posledné roky vnímam celkom vysoký nárast turistov, povedal som si spolu s manželkou, že im tu ten pobyt počas návštevy Šikľavej skaly trochu spríjemníme.
Aká bola vaša ponuka v začiatkoch?
V ponuke sme mali viac-menej jasno. Kvalitné „bufetové a pouličné jedlo“ (žiaden fast food), parádna káva a horúce nápoje na ľadové dobrodružstvo. Okrem ‚Šikľavky‘ máme za susedov aj útulok Šťastný psík, preto ten HOT DOG (smiech). Ale nie, dôvod je celkom iný. Náš syn zbožňuje párky a aby sme mali zabezpečené využitie prípadných zvyškov, rozhodli sme sa venovať pozornosť práve im, ale nie obyčajným, jednoducho špeci, aby sme si ich vedeli vychutnávať všetci.
Časom ste sa presunuli do Novejši. Chýbal vám tu tento koncept?
Ak mi niečo neuniklo, tak tam reálne chýba, ak nerátam Street coffee bike. Street food je novodobý fenomén posledných pár rokov, ktorý však k nám dorazil v podstate opäť o čosi neskôr. Komunita food truckov sa rozrastá hlavne na západe. V trende sú aj rôzne street food-ové festivaly.
Čo znamená street food pre vás?
Nová forma stravovania, ktorá je nielen kvalitná, ale aj nápaditá, moderná i tradičná, jednoducho jedinečná. Pouličné jedlo pri ktorom nejde o rýchlosť, ale o gurmánsky zážitok.
Bola táto cesta náročná? Chcelo vám mesto výjsť v ústrety?
No, jednoduché to veru nebolo a stále veľmi nie je. Možností zaparkovať je veľa, ale príležitosti tak spraviť, veľmi málo. Spišská Nová Ves je prekrásne mesto s históriou a pamiatkami, preto je veľmi ťažké dostať sa niekam do centra, pamiatkovej zóny. Vedenie mesta sa snaží byť nápomocné, no zákony nepustia a žiaden z úradníkov si nedovolí vziať niečo na seba len tak, bez povolení ďalších piatich až desiatich subjektov a potom všetky tie lehoty… Veľká vďaka patrí najmä pánovi primátorovi, ktorý bol veľmi nápomocný a má skvelý prístup.
Myslíte, že aj v našom malom meste má takýto projekt potenciál?
Určite áno. Ak ponúkate kvalitný koncept, ľudia ho veľmi radi ocenia. Či už domáci alebo turisti. Stretávam sa s pozitívnymi ohlasmi, ktoré ma posúvajú vpred.
Ako ste postupom času rozšírili svoju ponuku?
Ponuku sa snažíme prispôsobiť podmienkam a sezóne. Na začiatku boli v ponuke len dva druhy hot dogov, a to vypumpovaná klasika a spešl. Neskôr k ním pribudol vegetariánsky dog a v lete rôzne limitky. Okrem lahodnej kávy máme v ponuke domáce limonády, alkonády a horúce špeciality v zime – ovocný punč, grog, varené vínko či horúca čokoláda.
Hovoríte, že v ponuke máte rôzne hot-dogy. Používate pri ich výrobe lokálne suroviny?
Základom sú vysoko kvalitné suroviny – lokálne a domáce, jednoducho poctivé. Domáce briošky sú pre nás vyrábané presne na mieru od miestnej remeselnej pekárne, spišské párky podľa tradičnej receptúry (ale isto tradičnej a jedinečnej) z gelnického bitúnku, sirupy a závaraniny ‚echt domáce‘ od babičky alebo ďalšie produkty od poctivých malých výrobcov. Ako bonus kvality, vlastnoručne pečiatkované poháre a obaly, samozrejme s ozančením ECO.
V čom sa vaše hotdogy odlišujú od iných?
Netuším, ešte som iné neochutnal (smiech).
Kde by sme vás mohli nájsť v najbližšom období, teda počas jesene a zimy?
Už v najbližších dňoch nás môžete nájsť za Redutou pri trhovisku v Spišskej a na prelome roka si chceme užiť zase zimnú parádu v Matejovciach a turistov Šikľavej skaly.
A čo vaše plány do budúcna?
Zakúpiť ďalšiu a ďalšie Maringotky, a ak to situácia dovolí, byť súčasťou akcií a podujatí, no zároveň mať aj svoj stály priestor.
foto: archív Maringotky