Bohumil Kubenko patrí medzi ľudí, ktorým sa plní sen. Tento Spišskonovovešťan prešiel všeličím, začínal ako kuchár v pizzerii, neskôr bol predavačom v železiarstve a nakoniec koniarom vo Švajčiarsku.
Práve tam mal až príliš voľného času, a tak začal svojim krajanom variť pravé domáce spišské pirohy.
„Vždy som rád varil pre ostatných, tak som chcel potešiť Slovákov, ktorí robili vo Švajčiarsku a pripomenúť im domov. Recept na domáce spišské pirohy mám od svojej babky, ktorá žila na Zamagurí, na severe Spiša. Sú výborné, recept sa naozaj osvedčil,“ hovorí mladý kulinár, ktorý dnes plní gastronomické chúťky ľudí nielen z nášho regiónu. Po návrate zo
zahraničia sa rozhodol venovať sa spišskej pochúťke naplno a profesionálne. Prvý raz sa predstavil so svojím kumštom na minuloročnom Spišskom trhu.
„Som rád, že sa mi podarilo nájsť investora a dnes, s pomocou n. o. Rozvoj Spiša úspešne rozvíjam obchodnú značku Domáce pirohy zo Spiša. Vsadil som na poctivo urobený produkt. Naše pirohy robíme ručne. Používame slovenské produkty a pirohy robíme bez potravinárskych aditív, stabilizátorov,“ zdôrazňuje majster pirohár.
Jeho ponuka domácich pirohov je naozaj široká, okrem klasických zemiakovo-bryndzových si pochutnáte na cibuľových, lekvárových alebo pirohov s mäsom. „Vyskúšali sme šúľance, po našom cikošky a sortiment dopĺňajú aj zemiakové noky. Teraz chceme ponúknuť ľuďom tvarohové a tzv. záhradnícke pirohy, tie sú so špenátom a tvarohom,“ približuje sortiment B. Kubenko. Denne vyrobia 25 kilogramov pochúťky, zväčša polovicu lekvárových a tú druhú klasických – s bryndzou.
Vo výrobných priestoroch na Zimnej 50 si pomáhajú traja ľudia, aby zvládli naplniť potreby „hladošov“. „Rozvoj Spiša nám vytvoril pracovné možnosti a nám nejde o to, aby sme zbohatli, ale aby sme mali prácu, ktorá nás baví. Cenu sme nastavili tak, aby sme zaplatili náklady a mzdy. Trh je naplnený, preto sa dokáže presadiť iba kvalita. Každý si môže kúpiť lacné pirohy. Ráno čistíme ručne zemiaky, uvaríme ich, spravíme plnku a výrobky šokovo zamrazíme. Potom smerujú k vám domov,“ dodáva B. Kubenko. Už onedlho budú môcť ochutnať jeho pochúťku ľudia priamo v centre Spišskej Novej Vsi. Na nedávnom Dni detí s Ozbrojenými silami SR zožali pirohy veľký ohlas, a preto sa objavia v stánku na viacerých podujatiach v regióne Spiša a na tohtoročnom Spišskom trhu.
Všetkým, ktorí podobne ako on, naplnia svoj sen a prinesú do Spišskej Novej Vsi radosť a chuť tu žiť, želáme spolu s ním – dobrú chuť!
zdroj: Tomáš Repčiak, ičko