Lukáš je majiteľom milej kaviarničky na Zimnej ulici, ktorá má svoju špecifickú atmosféru a to ju odlišuje od ostatných kaviarní v Novejši. Lukáš nám v rozhovore porozprával o jeho začiatkoch s Mlynčekom.
Ahoj Lukáš, ktora káva naštartuje tvoj každý deň?
Pokiaľ mi to čas a moje pracovné cesty dovolia, ráno začínam v Mlynčeku espressom macchiatom.
Povedz nám, kto je Lukáš Rabatin?
Mám 29 rokov. Vyrastal som v Krompachoch. Moje štúdium je do veľkej miery poznačené zahraničnými cestami. Na strednej som strávil rok v Brazílii, ešte predtým som sa tam vydal na tri týždne. Technickú univerzitu v Košiciach som vymenil na semester za štúdium v Lisabone, čo považujem za to naj z mojich študijných zážitkov.
Čo bolo predtým ako sa vôbec zrodila myšlienka založiť Mlynček?
Ku gastro segmentu mám blízko odjakživa. Ešte predtým ako som začal chodiť do škôlky som chatárčil s mojím strýkom na chate na Plejsoch, ktoré boli v tom čase vychýreným strediskom. Na strednej škole som celé štúdium pracoval v Kolibe Zuzana na Dedinkách. Popri tom som svoju vášeň ku káve objavoval v zahraničí, v novovznikajúcich kaviarňach v Bratislave či v Košiciach.
Ako a kedy potom vznikla myšlienka založiť Mlynček?
Južanské národy a ich ranná kultúra pitia kávy v pastelariach majú pre mňa neopakovateľné čaro. Práve som sa vrátil z Barcelony, kde som si tento rituál mimoriadne užíval. Nechcem kávu na striebornej tácke s keksíkom. Chcem kávu, ktorá bude pekne naservírovaná, cenovo dostupná aj niekoľkokrát denne. Prečo nie? Život si treba užívať, tráviť ho s rodinou a priateľmi na príjemných miestach. Kaviareň môže patriť medzi ne.
Koľko trvali prípravy a samotné otvorenie Mlynčeka?
Po kaviarni som túžil snáď od detstva 🙂 Keď som sa odhodlal a vyhodnotil správny čas na takýto krok, priestor som hľadal asi rok.
V čom sa podľa teba odlišujete od ostatných kaviarní v Novejši? Prečo by som si mal vybrať práve Mlynček?
Pretože Mlynček je láska na prvý pohľad. Útulný priestor a záhrada s dobrou energiou sú najdôležitejším základom fungujúceho konceptu. Interiér, servírovanie, hudba, outfit baristov. Táto zmes vytvára to fluidum, ktoré som chcel dosiahnuť a podarilo sa. Každý krok v rámci rekonštrukcie až po posledný doplnok bol starostlivo premyslený.
No a potom prichádza láska na prvé ochutnanie. Kávy. Výhradné zastúpenie na dovoz kávy Delta z Portugalska som získal rok po mojom návrate zo štúdia. Delta káva je tam jednotka na trhu. Servírujeme ju na stroji z rovnakej spoločnosti, všetko vyrobené v rodinnej firme v Portugalsku.
Postupne prichádzate s novinkami. Skús nám predstaviť čo máte nové za posledné dva mesiace a naopak čo najbližšie ešte chystáte.
S našim popradským dodávateľom koláčov neustále inovujeme ich ponuku, aby to mali naši zákazníci rozmanité. Po letnej sezóne ešte stále servírujeme chutné a poctivé limonády. Túto jeseň sa chcem zamerať na večerné posedenia a degustácie vína či prosseca. Chystáme aj raňajkové menu spolu s pekárňou v našom meste. Vianoce budú zas v znamení vareného vínka, ktoré bolo minulý rok mimoriadne obľúbené. Zároveň je nám veľmi sympatické, keď Slováci zakladajú rôzne rozumné biznisy a snažia sa presadiť. Musíme si pomáhať, a preto sme zriadili obchodík, kde ponúkame slovenskú kozmetiku, mydlá, kávové peelingy. Uvedomujeme si aj fakt, že zdroje na našej Zemi sú vyčerpateľné, a preto sa správame zodpovedne a rozumne nakladáme s odpadom. Kávový grunt posúvame ďalej do záhrad, predávame aj Keep Cupy s cieľom znížiť počet pohárov so sebou. Vrecúška na ovocie, zeleninu a pečivo nám zas šijú chránené dielne.
Interiér Mlynčeka je veľmi vkusne zariadený. Kto navrhoval interiér? Prípadne, kde ste sa inšpirovali?
Navrhla ho celá moja rodina. Rodičia a dve sestry. Mladšia vymyslela názov, staršia zase navrhla interiér. Rodičia, priateľka pomohli s prerábkou. Je to z konceptu veľmi cítiť. Dobrá energia je v Mlynčeku prítomná všade. Ja sa starám o to, aby naši baristi mali kvalitné vzdelanie, zákazníci kvalitnú ponuku v lístku a celkovo o každodenný chod kaviarne.
Čo je podľa Teba alfa a omega pri prevádzkovaní kaviarne aby bola úspešná?
Už som to spomenul, tak teda zopakujem. Priestor dýchajúci dobrou energiou a ľuďmi, ktorí v ňom pracujú. Dobrý barista musí vedieť pripraviť tu naj kávu. No je to len začiatok. Vytvoriť si vzťah so zákazníkom a vycítiť čo si voči nemu môžem dovoliť už nevie hocikto. Som rád, že u nás toto funguje.
Ako a kde najradšej tráviš voľný čas ? (okrem Mlynčeka 🙂 )
Momentálne stavbou môjho domu 🙂 A ak nie tam, tak potom je to príroda, bicykel a v zime lyže, ideálne aj každý deň, keby som mal na to čas :))
Keďže sme lokálna webka, tak sa musím opýtať, čo by si zmenil v našom krásnom meste, ak by si mal na to kompetencie.
Musel by som mať asi nadľudskú moc, ale úplne najradšej by som zmenil myslenie ľudí. Sťažovať sa, závidieť a nadávať na systém zbytočne vyčerpáva a hlavne nenaplní nikomu život. Som však rád, že tu aj spolu s vami vytvárame partičku mladých ľudí, ktorí toto začínajú meniť.
Foto: kavickari.sk